Ukládání dat

Z pohledu ukládání dat by se firmy měly dívat alespoň 10 let dopředu.

Na Slovensku je v nabídce vhodných řešení málo. Většina firem si plně uvědomuje, že jejich data jsou klíčovým podnikovým aktivem. Přijít o ně znamená přivodit si vážné technické i ekonomické problémy. Požadavky na rychlost dat rostou rok od roku exponenciálně. Je to nezastavitelný proces, a proto je třeba zákazníkům přinášet řešení, která jsou pro ně vhodné. Co dokáže řešení od Pure Storage a proč se považuje za nejvhodnější na trhu? Na toto téma jsme si popovídali s našim kolegou Andrejem Kavickým, výkonným ředitelem IXPERTA Slovensko.

Andrej Kavický

Andrej, s akými najčastejšími chybami sa stretávate u svojich zákazníkov v oblasti dát?

Ja vnímam dva rozličné pohľady. Prvý je príliš konzervatívny a ten druhý zase príliš pokrokový. Pri tom prvom sa spoločnosti držia svojich starých štandardov a svojich tradičných diskových polí, ktoré už nevládzu s dychom, ale zákazníci k nim stále majú dôveru, lebo sú rokmi overené.. Situácia ich však postupom času aj tak donúti zmeniť tento prístup.

Druhý pohľad sa zase týka odvážlivcov, ktorí si povedia, že si chcú všetko ukladať len do cloudu, čo je zase opačný extrém. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako dobrý nápad, ale veľakrát tam nezvážia všetky dôsledky. Ak zmigrujú všetky svoje dáta do cloudu, neskôr môžu zistiť, že im tam niečo nefunguje – či už z pohľadu bezpečnosti, alebo po čase sa im začne javiť, že finančný model nie je dobrý. Cesta späť je potom viac-menej nemožná, respektíve veľmi ťažká.

Ako ste prišli s Pure Storage do kontaktu a začali s nimi spolupracovať?

S Pure Storage sme sa stretli 4 roky dozadu. Bola to taká svadba z rozumu. Natrafili sme v Čechách na jednu menšiu spoločnosť, ktorá mala pomerne hlboké know-how a bola jediným partnerom pre Českú a Slovenskú republiku pre Pure Storage. Pure Storage mal vtedy minimálnu inštalovanú bázu v oboch krajinách, ale my sme vnímali všetky výhody, ktoré ponúka  Verili sme, že táto technológia má veľký potenciál, ktorý potrebuje väčšiu obchodnú silu Náš obchodný tím ju začal prezentovať ako jednu z TOP technológií, ktorú chceme ponúkať. Produkt sme chceli propagovať intenzívnejšie a zapojili sme do toho silu celej firmy, ktorá má približne 200 ľudí.

Ktoré kľúčové výhody by ste na Pure Storage vyzdvihli?

Jedno z prvých je určite transparentné financovanie. Vie poskytnúť flat rate, čo znamená, že sa dohodnete na nejakej základnej cene úložiska. Zákazník k tomu vždy potrebuje nejaký support a Pure Storage je schopný tento support za nezmenených podmienok dodávať tak dlho, ako si vy poviete.

Povedzme, že 10 rokov to bude stáť určitú čiastku. Za tento čas budeme diskové pole udržiavať v aktuálnej verzii, budeme meniť radiče, budeme storage vymieňať stále za nový aj za predpokladu, že by sa musel celý vymeniť. Zákazník má vždy aktuálnu verziu či už hardvéru alebo softvéru. S Pure Storage sme schopní urobiť výmenu za chodu bez nežiaduceho výpadku.

Ďalšou výhodou je žiadne skryté licencovanie. To znamená, že si na začiatku od Pure Storage kupujete diskové pole vrátane softvéru ako jeden veľký balík a neskôr vás neprekvapí žiadne ďalšie skryté licencie. Máte jednoducho všetko, čo pole ponúka – či už teraz alebo kedykoľvek neskôr, keď výrobca uvoľní nové funkcionality. Do toho všetkého budete mať vždy aktuálnu verziu diskového poľa, ktoré si môžete kontrolovať aj priamo v mobilnej aplikácii.

A ako je to s reportovaním?

Pure Storage má veľmi proaktívny monitoring všetkých svojich diskových polí. Každých 30 sekúnd sa odosielajú z diskového poľa do centra všetky informácie. Vyhodnocuje ich umelá inteligencia a aj predikuje, čo sa môže stať. V prípade, že hrozí výpadok, technici reagujú skôr, ako sa to u zákazníka vôbec môže prejaviť. Dokonca sa stávali situácie, keď technik u lokálneho partnera zazvonil a informoval ho, že mu hrozí porucha.

Aké sú feedbacky IT tímov, ktoré s tým pracujú?

Existuje zaujímavý názor, že najlepší systém je taký, o ktorom nič neviem, takže viem, že funguje. Správcovia systémov potrebujú bezproblémový manažment pre zmeny na diskovom poli a pri konfigurácii. Na ten máme veľmi dobré referencie. Pure Storage sa veľmi rád pýši tým, že celý ich inštalačný manuál pozostáva z príkazov, ktoré sa zmestia na manuál veľkosti vizitky. Feedback je vždy pozitívny.

A čo komunikácia s Pure Storage? Komunikujú zákazníci priamo s nimi?

Závisí od zákazníka. Je tam možnosť komunikovať priamo s nimi. My však poskytujeme na Slovensku a v Čechách support, ktorý je vyšší, ako by mohli dostať zákazníci štandardne od samotného výrobcu.

Ako vidíte budúcnosť v tomto odvetví? Na čo by si mali firmy dávať pozor?

Je potrebné, aby sa firmy zamysleli nad efektivitou prostriedkov, ktoré do toho vložia. Je potrebné byť extrémne flexibilný a hľadať výrobcu, ktorý vám dokáže na potrebu flexibility odpovedať.

Ja dnes subjektívne vnímam, že sa firmy štandardne málo pozerajú dopredu. Z pohľadu úložísk je dobré pozerať sa až 10 rokov vpred. Je málo výrobcov, ktorí na toto dokážu odpovedať. Pure Storage vie garantovať cenu za terabajt na veľmi dlhé obdobie  a zároveň udržiavať svoje zariadenia aktuálne. Takže dnes je pri hľadaní vhodného úložiska nutné hľadieť čo najviac do budúcnosti, aby sme nemuseli každých 5 rokov znova hľadať partnera, ktorý by nám pomohol vyriešiť nejaký problém.

O spoločnosti IXPERTA

Spoločnosť IXPERTA pôsobí na trhu informačných a komunikačných technológií už takmer 28 rokov. Vytvárajú IT riešenia šité firmám na mieru. Zvládnu prepojiť inak nezlučiteľné systémy, vytvoria softvér presne podľa potrieb zákazníka, poradia si s IT bezpečnosťou aj infraštruktúrou, projektovým riadením i podnikovú komunikáciou. Medzi ich klientov patrí napríklad Správa pražského hradu,  viacero energetických spoločností na Slovensku a rada ďalších renomovaných spoločností po celom svete. Svoju budúcnosť vidia vo svete inovácií, najmä v oblasti autonómnej dopravy, IoT systémoch a umelej inteligencii. Prinášajú na trh vlastné unikátne systémy, pomocou ktorých možno napríklad riešiť efektívnosť kontaktných centier či bezpečnosť a komfort transportu ľudí a nákladu. Spoločnosť IXPERTA pôsobí okrem Česka a  Slovenska aj v iných krajinách Európy, Ázii a Severnej Amerike.

O spoločnosti Pure Storage

Pure Storage (NYSE: PSTG) pomáha zákazníkom budovať lepší svet vďaka dátam. Dátová platforma Pure Storage disponuje úložiskom typu all-flash a ponúka jednoduchšie, efektívnejšie a flexibilnejšie riešenie pre cloudovú infraštruktúru a aplikácie bohaté na dáta, akými sú umelá inteligencia (AI), strojové učenie a big data analytika. Vďaka NPS výkonu s certifikáciou spoločnosti Satmetrix v rámci top 1 % B2B spoločností má Pure neustále sa rozširujúci okruh zákazníkov, ktorí patria k najspokojnejším na svete.